Ključevi, cilindri, brave

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Za početak - jako važno: cilindar NIKADA ne smije viriti više od par mm preko vanjskog štitnika! Ako viri više, to je idealno za alate koji lome cilindar! Najbolje je kada su poravnani. Sa unutarnje strane vrata nije važno koliko viri preko štitnika, ali logično je da ne viri previše.

Pri kupnji cilindra treba znati njegovu dužinu i dali je SIMETRIČAN. Kod simetričnih cilindara vijak je točno u sredini tijela cilindra. Dakle, treba izmjeriti udaljenost od štitnika do štitnika, cilindar bi morao biti toliki ili nekoliko mm duži.

Naša praksa kaže da su najčešći cilindri za vrata debljine 40-50mm, sa štitnicima 6-8mm, što znači cilindri od 60 ili 65mm. Oni od 60mm su u pravilu simetrični, a 65mm može biti simetričan ili asimetričan koji ima mjere 30+35mm.

* Na slici je ASIMETRIČNI cilindar.

 

Nažalost moramo priznati da je danas kriminal u porastu. Rezultat je i to da kriminalci uče i traže način da što lakše ostvare svoje ciljeve, a prvi je svakako da uđu u vaš stan ili poslovni prostor. Po mogućnosti što lakše i što tiše. Zato su razvijeni različiti postupci i alati, što je učinilo prilično nepouzdanim stari dobri jednostavni cilindar. Ima puno izraza koji se odnose na brzo i jednostavno otvaranje cilindra bez ključa, kao bumping, češljanje itd.

Obzirom da su svi cilindri reda cijene 40,00 - 60,00 kn "ugrožena vrsta", te cilindre preporučujemo za unutarnja kućna ili uredska vrata, dakle za prostore gdje nema potrebe za većom zaštitom od provale.

 

Za veću sigurnost izmišljen je cilindar sa ključem "na rupice". Dakle ključ koji nema standardne "zube", ravan je i ima na tijelu rupice različite dubine, a time i promjera. Taj cilindar daje puno veću protuprovalnu sigurnost, ali nije potpuno siguran! Iskreno: niti jedan nije 100% siguran, jer to nije moguće postići! Ali pošto nije pametno cilindrima štititi velike vrijednosti, (niti ih držati van sefa) ovo su već visokopouzdani cilindri, zaštićeni i od bušenja.

Usporedno sa razvojem ovog tipa cilindra razvijala se i zaštita od poznatih načina provale, kao i od nasilnog otvaranja, pa postoje obični cilindri i oni koji imaju dodatnu zaštitu i od otvaranja nekim od poznatih načina, kao i od bušenja. Cijene su reda 70,00 - 100,00 kn.

 

Cilindri sa specijalnim ključevima, "zaštićeni profil". To su cilindri za koje se na tržištu ne može naći sirovi ključ, jer je profil ključa zaštićen. Postoje sa zubima i sa rupicama, zaštićeni od "tihog otvaranja". U pravilu svaki ključ ima utisnut broj serije, a postoje skuplji modeli koji imaju i kodnu karticu. Dodatni ključevi mogu se izraditi samo kod istog ključara koji je prodao cilindar, a svaki ključ ima utisnut i logo ključara. Naš zaštićeni profil ima logo:

ALAT DUBROVNIK

Cijene ovih vrlo sigurnih cilindara kreću se u pravilu preko 100,00 pa do 200,00 kn i pogodni su za vanjska vrata. U ovoj grupi postoje i oni najbolji cilindri, koji imaju rupice čak u 4 smjera, a cijene se kreću preko 400,00 kn.

 

 

U našoj ponudi je i AGB cilindar, tip SCUDO. To je cilindar "na rupice", sa karticom i kodom, sa 7 "pin"-ova, sa čak 5 ključeva! Cijene su od 170,00 - 200,00 kn. Zaštićen je i od bušenja sa 2 čelična kaljena "pin"-a.

 

 

 

 

Cilindri Njemačke firme GU - BKS mod. 37, serije Detect 3, sa ZAŠTIĆENIM PROFILOM ključa, 60 - 100mm, sa svojim kodom i karticom. Svaki ključ je sa našim logom i radi se isključivo prema kodu sa kartice.

U mogućnosti smo izraditi i više cilindara na isti ključ, ili grupe cilindara sa master ključevima. Parametri svake grupe se izračunavaju iz naše kvote u tvornici u Njemačkoj, tako da je kod uvijek različit. Cijene su od 130,00 kn pa naviše, zavisi o broju ključeva.

Kodeks ključara kaže da se NE SMIJE raditi zaštićeni profil iz tuđe serije.