PRAVI CILINDAR ZA BRAVU

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

 

NEŠTO VIŠE O CILINDRIMA VAŠIH BRAVA

 

-     Kakav cilindar štiti vaš stan? Poslovni prostor? Koliko ima izbočina -"brda", a koliko utora -"dolina"? Koje je marke cilindar, ima li utisnuto ime proizvođača? Dali je "NONAME", ili pak "NIKAD ČUO"?? Nažalost ima svašta. Uglavnom loše, iz Kine ali iz Eu. Ali - ima i dobrih! Zanima vas?


-     Najprije o utorima, koliko utora - toliko zatika (pinova, štiftova) "radi" u cilindru. I tako srećemo TITAN cilindre sa ključem TN16X, (ima dosta dug ravni "vrat") ili TN2, koji opet na dugome ključu imaju samo 5 utora, odnosno 5 zatika! Uostalom kao i velika večina drugih, ali niti jedan iz te klase "do 50,00 kn" nema nikakvu drugu zaštitu. Nažalost, to je danas preslaba zaštita za glavni ulaz u stan ili kuću.


-     A već i ptice na internetu pjevaju o "bumpingu", "češljanju", "bušenju"... Cilindri se otvaraju za par minuta, a stručnjaku treba desetak sekundi. Tko god pogleda snimljene primjere (ima stotinjak filmova-"klipova") odmah vidi koliko je njegova zaštita od ulaska nepozvanih zapravo "sigurma".


-     I zbog svega toga Njemačka firma Gretch-Unitas GMBHodnosno njihova tvornica cilindara G-U - BKS, stalno radi na poboljšanju cilindra i na novim zaštitnim tehnikama. Nova serija zove se "DETECT 3". Što sve donosi?- Zaštićeni personalizirani PROFIL(do 2025 godine!)


-     Ključ koji se NE MOŽE kopirati osim kod vašeg dobavljača - jer je njegov profil zaštićen sve do 2025 godine!! Naši ključevi imaju utisnut LOGO ("ALAT Dubrovnik") i našu šifru BKS partnera: MK xxxx.


Za iznajmljivače: Nema više brige, vaši gosti (i da im padne na pamet) NE MOGU kopirati ključ ni od stana, ni od sobe!

 

Za ulaze koji se zaključavaju: Nema više brige ako se pokvari cilindar - jednostavno se ili popravi ili se napravi novi prema ključevima, pa otpada muka stanara kako opet napraviti ključ... Svakako je ta opcija i jeftinija, ako je broj korisnika (ključeva) 6 ili više.

 

Za one kojima je dosta rupa na džepovima: (i 20 deka metala na privjesku) JEDAN KLJUČ za sve cilindre, pa i lokote, dodatne brave itd.

 

A ako se ipak pokvari??: Nema problema!! Ne morate promijeniti cilindar, mi cilindar popravimo, a ako je veći problem - napravimo novi na isti ključ! A pošto se cilindri kroz godine ipak troše, uvijek imamo potrebne dijelove za zamjenu!


- 6 ZATIKA !

-     BKS cilindri imaju 6 zatika!! Ne 4 ili 5, nego 6, i to uz tri para različitih kontrazatika. (gljivasti, bačvasti itd)


- ŠIFRA cilindra

-     Svaki cilindar ima šifru za koju je u tvornici, a uz pomoć "random" programa, određen način rezanja ključa, odnosno slaganja zatika. Jasno da se šifra, odnosno način rezanja, ne može ponoviti, jer svaki profil ključa ima određeni maksimalni broj načina rezanja! Koliki? 6 zatika - a svaki ima 10 mogućih dužina... To daje broj sa jako puno nula ?! A s tom šifrom (koja se pažljivo čuva) može se uvijek IZRADITI ključ, koji je zapravo original. BEZ šifre, ni jedan ključar NEĆE napraviti novi ključ, čak ako i on ima taj profil!


- ANTIBUMPING zaštita

-     "Lupkanje" NE otvara cilindar!! Specijalni oblik kontra zatika, zatici oblika gljive, bačve... novi način slaganja cilindra - sve to rezultiralo je nemogućnošću otvaranja cilindra "bumpingom".


- Zaštita PROTIV ČEŠLJANJA

-     Ni "češljanjem" se ovaj cilindar ne može otvoriti! Razlog je isti kao kod antibumping zaštite.


- ČELIČNA zaštita

-     Neki zatici su od kaljenog čelika. U ponudi je i cilindar sa čeličnim zaticima u tijelu i jezgri. A na kaljenome čeliku svrdla - lome zube!


- Puno cilindara - JEDAN ključ !

-     Možemo isporučiti koliko god želite cilindara koji imaju isti ključ. I tako napokon onaj uteg od 10 ključeva - zamijeni jedan jedini!


- GENERALNI ključ

-     Potrebno je znati broj cilindara, grupa i generalnih ključeva. I onda tvornica u svome programu izračuna sve potrebne elemente i prema tome planu izrade se cilindri - SVAKI ima svoj ključ, a GENERALNI ključevi otvaraju grupe cilindara, a može postojati i "GLAVNI" koji otvara SVE cilindre!


-    Najjednostavniji primjer: (za iznajmljivače) ako netko izdaje 3 sobe, napravi se sustav od 3 cilindra te jedan generalni ključ koji otvara sva tri.


-         Ako imate pitanja - pitajte nas, rado ćemo vam objasniti ono što znamo!