III izdanje knjige “Pakao je počeo u Bleiburgu”

"Pakao je počeo u Bleiburgu"

Iz tiska je izašlo III izdanje knjige “Pakao je počeo u Bleiburgu”. Sjećanja iz prve ruke. Tema: predaja na Bleiburgu, križni put, logori. Knjigu je za vrijeme domovinskog rata napisao pok. Vjekoslav Lujo Lasić koji je preživio cijeli pakao Bleiburga, Križni put, logore i kaznionice.

Rijetko ćete imati priliku pročitati ovako autentično, iskreno i dirljivo svjedočenje patnje kroz koju je prošao hrvatski narod nakon završetka drugog svjetskog rata. Precizno je opisan monstruozan zločin i teror od strane “antifašističkih” komunista. O ovome se nije smjelo govoriti pola stoljeća, ali istina kad – tad izađe na svjetlo dana. Trebalo je puno hrabrosti sve to opisati i objaviti još 1994. godine, dok je trajao Domovinski rat. Svakako preporučujem ovu knjigu! – Pero Šutić, knjižničar

Knjigu možete naručiti putem:
* SMS poruke ili Viber-a na broj +385 98 244 144
* putem inboxa Facebook grupe “Dubrovnik nekad i sad”
* putem inboxa Facebook grupe “Ratovi na dubrovačkom području”
* putem e-maila alat@inet.hr

Zbog pandemijskih posljedica snizili smo cijenu na 60,00 kuna.

Za sve učesnike i rodbinu učesnika Bleiburške tragedije, Križnih puteva i logora, kao i za umirovljenike cijena je 10% niža, 54,00 kune. Za kupnju 3 ili više primjeraka cijena je 50,00 kuna.

Knjiga se dostavlja na Vašu adresu putem pošte, a poštarina za Hrvatsku je uračunata u cijeni. Knjiga se može i preuzeti na adresi nakladnika.

Nakladnik: Alat Dubrovnik d.o.o.,
Kneza Domagoja 9, Dubrovnik,
Broj računa (IBAN): HR8024840081101838011

Knjižare i druge prodavaonice koje žele uvrstiti knjigu u svoj asortiman, mogu se javiti porukom na e-mail adresu alat@inet.hr radi dogovora. Na veće količine odobrava se veći rabat (sukladno broju naručenih primjeraka).

Zahvaljujemo na svim Vašim komentarima, a oni koji još nisu, a žele napisati osvrt na knjigu, mogu to napraviti na dnu ove stranice -> ovdje.

20 misli o “III izdanje knjige “Pakao je počeo u Bleiburgu””

 1. Rijetko ćete imati priliku pročitati ovako autentično, iskreno i dirljivo svjedočenje patnje kroz koju je prošao hrvatski narod nakon završetka drugog svjetskog rata. Precizno je opisan monstruozan zločin i teror od strane “antifašističkih” komunista. O ovome se nije smjelo govoriti pola stoljeća, ali istina kad – tad izađe na svjetlo dana. Trebalo je puno hrabrosti sve to opisati i objaviti još 1994. godine, dok je trajao Domovinskih rat. Svakako preporučujem ovu knjigu!

 2. Možda naslov vara. Naime, počelo je na Bleiburgu, ali u knjizi je opisan Križni put, zbilja potresno svjedočanstvo neljudskosti i mržnje, koje smo opet vidjeli 1991. Također i opis muka u logorima, u rufnicima, opet usporedivo sa logorima devedesetih. Mislim da je dobro pročitati i usporediti, jer zaključak je jasan: nedaj Bože i treći put! A tko ne uči iz svoje povijesti…

  1. Knjiga koja realno,iskreno i dirljivo,u nekim momentima tjerajući suze na oči,prepričava sudbinu čovjeka,mladića koji nije “po njihovom sistemu”…koji je bio Hrvat.
   Preživjeti sve te strahote,psihička i fizička maltretiranja,zapitaš se kako čovjek može to izdržati i zar je moguće da čovjek čovjeku može to uraditi.
   Tolike godine prisilne šutnje do 90-tih,te snaga autora prenjeti na papir sve te strahote i boli da se istina ne zaboravi.
   Svakako preporučujem ovu knjigu,koju kada počnete čitati,nećete prestati dok ne dođete do zadnje stranice.

 3. Pročitao u 2 dana…
  …Iz svakog slova izvire izvornost i doživljenost onoga o čemu piše….hrana, žeđ i strah, opisani na toliko detaljan i sugestivan način da i sam počneš osjećati isto….drago mi je da je knjiga lišena suvišnih promišljanja i da izuzev misli i planova o golom preživljavanju nema puno toga…jer to tako i jest….dojmila me priča o kruhu, kao da je statusni simbol, a ne namirnica ili pekarski proizvod…a to zna samo onaj tko je istinski bio gladan.
  i kako je sve to samo uspio upamtiti … zakoni preživljavanja … Kolone straha… ovdje je strah čitan u svakoj rečenici… sredina kolone preživi…cipele i bos hoda…….naučiš spavati stojeći … poslije čučeći……kvalifikacija tolerancije i stupnja terora pojedinih stražara, kako žena tako i muskih………..žene uz cestu serviraju otrovano mlijeko…provokatori…regionalna pripadnost hercegovini većine žrtava okolo….. iako ga je mladoga velika nevolja dopala, nevjerojatno je s koliko gospodskih manira i obzira sve opisano …od rublja do čiste košulje , ….koliko emocija, boli ……

  1. Preporučam svima da pročitaju ovu knjigu PAKAO JE POČEO U BLEIBURGU , iz nje se može puno naučiti o patnji HRVATSKOG naroda i mučenika kojo su prošli taj križni put.
   Jako puno se sjećam kada je moj tata isto pričao o križnom putu i svim patnkama koje su prošli i proživjeli , ali mnogi su ostali na putu kojima se niti danas nezna za grob.
   Čestitam autoru knjoge kao i njegivom sinu koji je dao štampati knjigu .
   Svakako kipite knjogu koju bi trebao imati svaki Hrvat u svojem domu , jer to je dio naše povijesti koji su komunisti zatrli i nedaju da se sazna sva istina o Bleiburgu i patnji Hrvatskog naroda.

 4. Dr Miljenka Planjar Prvan:

  Knjiga je za mene više od moga očekivanja, odlična; na prvo mjesto bi stavila iskrenost i realnost u cjelokupnom prikazu, po sjećanju živom i tako svježem, svih strahota za koje se pitam kako ih čovjek može proživjeti i još preživjeti! Ali ti preživjeli su prava rijetkost, jer morali su biti psihofizički nesalomljivi ljudi, ispunjeni duhom i nadom i vjerom i pratnjom anđela čuvara….. A Lujo Lasić imo je sve te osobine i bio je od onih koje baciš na glavu, dočekat će se na noge. Prikaz je to iz prve ruke svjedoka velikog zla komunističkog totalitarizma krivog za stradanja nedužnih samo zato što su Hrvati.

 5. Prikaz stradanja hrvatskog domoljuba kao i tisuća njegovih istomišljenika i suboraca koji su bili krivi samo zato jer su željeli Hrvatsku. Teško je i dočarati u mislima sve patnje koje je prošao na križnom putu i logoru, pa opet kasnije u Zenici, ali je do kraja ostao nesalomljiv.

 6. Nikola Bubica

  Knjiga Vjekoslava Luja Lasića „Pakao je počeo u Bleiburgu“, duboko me dirnula, kako svojom temom tako i moralom njenog autora. U vremenima o kojima nam autor priča, ljudi su dolazili u svakovrsna iskušenja i samo oni probrani i visoko etični, prošli su kroz taj pakao, bez moralnih ožiljaka. Višekratno me doveo do suza i natjerao da je pročitam bez daha, možda pokojim uzdahom. Jednostavno, gotovo bez suvišnih pridjeva a ipak ne šturo i prozaično, autor je ispričao sve što je htio pjesnički minimalno. Sve teče nekako prirodno i razumljivo no poučno i snažno.
  Knjigu preporučujem svima a posebice mlađima koji će na vrlo plastičan način dobiti točnu spoznaju o vremenu o kome se u Hrvatskoj još uvijek malo zna. Naučit će kako se ginulo sam zato što si Hrvat! Da je to tako bilo shvatit će vrlo brzo, čitajući ovo izuzetno djelo.

 7. Knjiga se čita “u dahu”! Hvale vrijedan doprinos otkrivanju Istine bez imalo patetike, samosažaljenja ili ostrašćenosti. Svjedoci smo ne samo tragedija 1941., 1991. nego i tragedije koju gledamo u Hrvatskoj 2021. Opet su Hrvati diskriminirani u svojoj zemlji. Nadam se da će ova knjiga pomoći da konačno naučimo i napišemo svoju povijest jer narod koji ne zna svoju povijest nema budućnosti.

 8. …Lujo Lasić neobičan je čovjek. Njegov nastup u priči gotovo da je posve nesentimentalan. Nimalo samosažaljenja, nikakvog patosa, ni velikih riječi i zaključaka. Piše u vrlo kratkim rečenicama, bez epiteta i pridjeva, genitivnih metafora, ukrasa i dodataka, o stradanjima piše kao što bi inženjer pisao o metalnim legurama.
  …Lasić, poput Prima Levija, ima bogomdan, sasvim književni dar za detalje. Recimo, pamti da im je pred povlačenje bilo naređeno da ono skladište ostave otključanim. To nekom manje darovitom i ne bi bilo važno. Isto tako, u nekoliko riječi briljantno opiše gradove kroz koje kolona prolazi, Zagreb, Apatin, Sombor, Novi Sad.
  …Knjigu “Pakao je počeo u Bleiburgu” trebalo bi objaviti u nekoj lijepoj, visokoestetiziranoj i elitnoj ediciji, među dobrim knjigama.

  1. Poštovani gospar Miljenko, nije elitno izdanje, prije je “narodno” više skromno, ali tu je!! Nakon dosta godina želja mi se ostvarila i knjiga je dostupna svima koje zanima tema.

 9. Ovo je knjiga koju se svakako mora pročitati! Tužno, ali hrabro i ponosno! Bože u tebe se uzdamo u svim našim jadima i jadima ovog napaćenog HRVATSKOG naroda🙏🕯

 10. Bleiburg i križni put-rana duše hrvatskog naroda!Rana koja desetljećima ne zacijeljuje,pa i danas svaki pravi hrvat osjeća njezinu bol! Kad budemo kao narod,slobodno i svakodnevno mogli vrednovati tu žrtvu ,stradanje i slobodno mogli kazniti one koji su to počinili. bol će oslabiti, rana će zacijeliti….ja to neću doživjeti,bojim se.

 11. Bleiburg je živi dokaz koliko ljudska mržnja može zla učiniti.Jadno je kad se čovjek pretvori u razularenu zvjer.

 12. Molio bih za oprostenje zbog nekih gresaka, jer ipak hrvatski jezik mi nije maternji jezik (makedonski je)…

  Procitao knjigu u, kako se kaze, “jednom dahu”….mogu misliti kako je bilo autoru knjige, prizivajuci svoja bolna sjecanja u kontekstu drugih veoma dramaticnih i bolnih dogadjaja u autorovoj okolici, da napise knjigu koja vas jednostavno obuzima svojim humanizmom, ljudskim ponosom i casnim stoicizmom….

  Ovo djelo jednostavno tera citaoca da temeljito preispita svoj stav o jednom propalom rezimu i propaloj ideologiji koja je bila iza tog rezima, a puno godina bila deklarirana kao “najhumanija” u ljudskoj povjesti….a u pozadini je bila personifikacija cistog ZLA, u njegovoj mitskoj dimenziji….citajuci, citatelj se moze upitati sta je vece ZLO? Sam cin ZLA, ili dugogodisnji, sustavni napori prikrivanja istog?…ili najgore od svega, proglasiti ZLO za povjesnu nuznost?

  Stereotipno i suhoparno je rjeci da je knjiga prikaz borbe covjeka protiv bestijalnog rezima pobjednika….puno je vise od toga….kako ljudskost, hrabrost, cast i mentalna snaga mogu nadvladati bedastocu cistoga ZLA….i prozivjeti zivot po bozjim i ljudskim nacelima…

  Trebalo bi naci nacina da ova knjiga bude lektira u skolama, ako nista drugo, kao demistifikacija jednog rezima i stanja rezimskog duha kod jednog dela naroda i kao predupredjenje o opasnosti pojave ZLA oko nas…

  …Ne ponovilo se…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *